Close
Close
 

    Zelf fundering maken van beton

    !

    Check Hieronder


    Berekenen van de fundering


    Op het internet is er een grote vraag hoe men zelf een fundering kan berekenen. Het berekenen van de fundering is een vraagstuk voor een bouwkundige en raden dan ook altijd contact op te nemen met een vakman om u te laten adviseren. De fundering is de basis voor wat er boven op wordt gebouwd. Niet iedere uitbouw, schuur of tuinhuis is hetzelfde. Wat komt er op de fundering te rusten, welke materialen ga je gebruiken, enzovoort. Al deze specifieke eigenschappen maakt het dat de ene fundering aan andere eisen moet voldoen dan de andere. Een goede berekening scheelt ellende achteraf.


    1 Contouren uitzetten
    Zet de contouren van de fundering op de bodem uit en graaf sleuf van 60 cm diep (i.v.m. de vorstgrens) en in dit voorbeeld 70 cm breed. Stamp de ondergrond goed aan en strijk hem glad. Schroef de stroken betontriplex voor de bekisting in molenwiekverband aan elkaar vast. Laat de bekisting in de sleuf zakken en stel hem waterpas. Controleer of de bekisting goed loodrecht staat en alle hoeken haaks zijn.


    Sla langs de buitenkant van de bekisting tuinpalen in de grond, op 10 cm vanaf de hoeken. De palen moeten 50 cm diep de grond in. Schroef de bekisting aan de palen vast. Breng bij de lange zijden van de bekisting nog 2 extra palen aan en schroef de bekisting ook daaraan vast. Zaag alle palen af, zodat ze tijdens het afreien niet in de weg zitten. Bedek de bodem met plastic folie. Maak de bouwstaalmatten op maat met behulp van een haakse slijper en laat ze rusten op stukken stoeptegel, zodat ze los van de bodem liggen.


    2 Betonmortel aanmaken
    Maak de betonmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 


    3 Beton verdichten
    Stort de aangemaakte betonmortel en prik veelvuldig met een stok in het pas gestorte beton. Je kunt ook een trilnaald gebruiken voor een nog betere verdichting van de fundering. Rei het beton in een zigzagbeweging af. Vul de hoeken goed op met behulp van een troffel. Egaliseer het oppervlak van de fundering met een metalen spaan.


    4 Beton laten drogen
    Besprenkel de fundering met wat water en dek hem af met plastic folie. Laat het beton minstens 4 dagen drogen. Verwijder dan de palen en de bekisting.

    • Vermogen (W/V) 700 / 230
    • Inhoud kuip (l) 145
    • Afmetingen (cm) 120 x 68 x 128
    • Gewicht (kg) 60
    Betonmolen 145L
    Betonmolen 145L
    • Vermogen (W/V) 2200 / 230
    • Schijfdiameter (mm) 230
    • Gewicht (kg) 5,4
    • Afmetingen (cm) 13,5 x 59,5 x 20
    Haakse slijper 230mm
    Haakse slijper 230mm
    Kruiwagen 80L
    Kruiwagen 80L
     
     
    © 2023 RENTpartner. Alle rechten voorbehouden.